31 Temmuz 2013 Çarşamba

Sinop'un Coğrafi Yapısı


SİNOP COĞRAFYASI
Sinop'un coğrafi konumu, Yeryüzünde bulunduğu konumu, Genel olarak Sinop'un coğrafi yapısı ve Sinop Coğrafyası hakkında bilgilerimizi pekiştirelim...

Sinop; Anadolu'nun kuzey yönde uç noktası olan İnceburun'a döoğu yönde bağlanan Boztepe Burnu berzahında bir kale- şehir olarak kurulmuş ve tarih boyunca doğu yönde gelişmiştir. Tarih boyunca kale dışına pek taşmayan şehir bir liman kenti özelliği taşır. Berzahın kuzey doğusundaki dış liman fırtınalara açık olduğu ve denizcilik bakımından kullanışlı sayılmadığı halde, Antikçağ'da daha çok bu limanın kullanıldığı bilinir. Zamanla kum dolan ve kullanılamaz hale gelen bu limanın berzahın güney-doğusundak iç limana aynı dönemde bir kanal bağlardı. Bu kanal, Büyük Sekçuklu İmparatorluğu döneminde kapatılmıştır. Şimdi ise tekrar böyle bir kanal açmak için projeler yürütülmektedir. Bu projeler hayata geçtiği taktirde Sinop'un gelişmemesi içten bile değil.

Sinop'un İklimi: Sinop iklim özelliklerinin iç içe geçtiği bir şehirdir. Mevsimler arası sıcaklık farkları çok büyük değildir. Sürekli esen rüzgarlar şehirde etkili olmaktadır. Bütün yıl Nemli ve Yağışlı bir iklime hakimdir. Sinop'ta yazın bir kaç gün dışında Karadeniz iklim tipi egemendir.

Yağış hemen hemen her mevsimde görülür. Ortalama yağış miktarı Sinop'ta 649-1077 mm ve toplam yağışlı gün sayısı ise 88-138 gün arasında değişmektedir. 

Sinop'un Bitki Örtüsü: Sinop yöresi, Karadeniz ikliminin bir özelliği olarak her zaman yağış aldığından orman ve bitki örtüsü ile kaplıdır. Ormanlar hem zengin hem de çeşitlidir. Çam, köknar, meşe, gürgen, kayın, dişdudak, karaağaç ve kavak başlıca türlerdir. Ağaç denizi olarak nitelendirilen Çangal Ormanları, Ayancık, Türkeli ve Boyabat yörelerini kaplar. Dıranaz, Göktepe, Soğuksu, Elekdağı Ormanları da önemli doğal güzellikleri oluşturur, hem de ekonomik yönden büyük değer taşır. 

Ormanların altında yaban menekşesi, çuha çiçeği, mayıs karanfili,  küçük kırlangıç otu, ciğer otu gibi bitkilere de rastlanır.

Sinop yöresindeki bitki örtüsü, çok çeşitli ağaç türlerinden oluşmuştur. Kıyı şeridinde Akdeniz bitkileri de görülür. Meşe, defne, Karaağaç, çınar, fındık, kızılcık, kayın, gürgen, karaçam ve sarıçamdan oluşan bitki örtüsü, yükseltinin 1.800 m'ye ulaştığı kesime kadar yayılır.  

Sinop'un Akarsuları: Sinop ilindeki irili ufaklı akarsulardan bazıları Karadeniz'e bazılarıda güney sınırından geçen kızılırmak nehrine bağlıdır. İlin en büyük akarsuyu Kastamonu topraklarından çıkan ve birçok  kolları batıdan doğuya akarak Durağan'ın güneyinde Kızılırmak nehrine bağlanan Gökırmak'tır. Uzun bir vadi boyunca akan ırmak Taşköprü ve Boyabat ovalarını sular. Bu ovalar sulu tarımın yapıldığı önemli tarım üretim alanlarıdır.

Karadeniz'e dökülen çaylar batıdan doğuya doğru Çatalzeytin, Ayancık Çayları, birçok kollar olarak denize dökülen Kırkgeçit ve sarımsak Çayları Karasu ve Gebelit Çayları önemli akarsulardır. Ağız kısımlarında deltalar oluşturan ve vadi boyu ovaları oluşturan bu çaylar İlkbahar ve kışın su seviyeleri yüksek yazlar ise su seviyeleri azalan hatta zaman zaman kuruyan akarsulardır. Ancak tüm olumsuz koşullara karşılık vadi tabanları boyunca sulu tarımın yapılmasına imkan vermeleri açısından önemli akarsulardır.

Sinop'un Deniz Kıyıları: Sinop, Karadeniz kıyılarının girintili ve çıkıntılı kıyılarıdır. Hopa'dan başlayan ve İstanbul boğazında sona eren Karadeniz kıyılarının hiç bir yerinde Sinop'taki kadar koy ve körfezlerle korunmuş limanlara rastlanmaz. Sinop İnceburun Türkiye'nin en kuzey noktasıdır.
Başlıca limanları; Gerze, Sinop iç ve dış limanları, Akliman, Sarıkum ve Ayancık limanlarıdır.


sinopdikmen




0 yorum :

Yorum Gönder