31 Ağustos 2013 Cumartesi

Sinop ilinin Yemekleri

SİNOP YÖRESEL YEMEKLERİ
NOKUL



Sinop'un yöresel yemeği nokul;
Malzemeler;
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 yumurta aldığı kadar un
  • 1,5 çay kaşığı karbonat
  • Bir iki damla limon suyu
İç Malzemesi için;
  • 1 su bardağı şeker
  • İri dövülmüş ceviz
  • Kuru üzüm
Yapılışı; Öncelikle hamur üç bölüme ayrılır. Her bi pazı 15 cm genişliğinde açılır. Açılarak elde edilen hamurların üzerine iç malzeme döşenir. Bu hamur oklavaya sarılır. Oklava arasından çıkarıldıktan sonra hamur düzeltilip verev verev kesilir. Diğer hamurlar için de aynı işlem yapılır. Üzerine yumurta sarısı sürülerek 175 derecelik fırında pişirilir. 

   Benim gibi hamur işini sevenlere sesleniyorum kesinlikle tavsiye ediyorum çok güzel çok harika bir tat alacağınıza eminim deneyin pişman olmayacaksınız.

Kaşık Çıkartması (Mamalika)


Malzemeleri;
  • 1 litre su
  • 200 gr mısır unu
  • 200 gr margarin
  • 250 gr beyaz peynir
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı; Su ve tuzu kaynatıyoruz. İçine mısır unu ilave edip, karıştırarak katılaşana dek pişirin. Tepsiye döküp, üzerine rendelenmiş peynir serpin ve kızdırılmış biberli yağı gezdirin. Hazır duruma gelmiş olmalı sadece servis kalıyor geriye... Afiyet olsun..

Mısır Çorbası
Malzemeler;
  • 1 boy kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 4 çorba kaşığı ay çiçek yağı
  • 5 su bardağı su
  • Yarım su bardağı mısır unu 
  • 1 çay bardağı süt
  • 3 çorba kaşığı konserve tane mısır, tuz, karabiber
Yapılışı; Soğanı soyup ikiye kesin ve yemeklik olarak küçük küçük doğrayın. Mısır ununu yarım bardak su ile karıştırıp sulandırın ve tencereye ilave edip karıştırın tuz, karabiber ve mısır taneleri ilave edip ağır ateşte koyulaşana kadar yaklaşık 10 dakika pişirin sütü ekleyip bir taşım kaynattıktan sonra tencereyi ocaktan alın Çorbayı servis kaselerine paylaştırıp üzerini maydanoz yaprağı ile süsleyin ve sıcak servis edin.. Afiyet olsun....    

   Sinop Yöresel Yemeklerinden en güzel çorba yedikçe yiyesi geliyor insanın her yemekten önce bir tabak mısır çorbası bence mükemmel gider..
Keşkek

Kocaman kazanlarda odun ateşinde yapılır ve etli olur. Pişirince servis sırasında üzerine tereyağ dökülür ve servise hazır duruma gelir.

Malzemeler;
  • 1.800 aşurelik bütün buğday
  • 1 küçük kase nohut
  • Yarım kilo et
  • sosu için; tereyağı, salça
Yapılışı: Çömleğin en altına eti yerleştirin üzerine yıkamış olduğunuz nohut, buğday ve 1 çorba kaşığı tuzu ekleyin. Hazırladığınız malzemenin üzerini 10-15 cm geçecek kadar suyu ekleyin.
Çömleği odun fırınına akşamdan koyulur ve sabaha kadar fırında bekletilir. Fırından alınan keşkek büyük tahta kaşık yardımı ile iyice ezilir. Tabaklara alındıktan sonra üzerine salçalı sos dökülerek servis yapılır.
Tirit

Malzemeler;
  • 2 Kuşu başı et
  • 2 kg yoğurt
  • 1 demet maydadoz
  • Bayat ekmek
  • 50 gr tereyağ
  • 2 diş sarımsak
  • 2 soğan
  • Kimyon, tuz
Yapılışı; Tereyağını tencerede eritin. Etini ekleyip suyunu salıp çekinceye kadar orta ateşte kavurun. Üzerini 2 parmak geçecek kadar su ve kimyonu ekleyip etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Bayat ekmeği küp şeklinde doğrayıp fırında kızartın. Maydanozu temizleyip kıyın. Soğanları soyup doğrayın. Üzerine tuz serpip ovun. Yıkayıp süzün. Ekmekleri yayvan bir kaba alın eti suyu ile birlikte üzerine dökün sarımsakları soyup ezin ve yoğurda karıştırın sarımsaklı yoğurdu ekmeklerin üzerine dökün soğan ve kıyılmış maydanozu ekleyip servis yapın.


0 yorum :

Yorum Gönder